انواع روش های اطفاء حریق

انواع روش های اطفاء حریق

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

انواع روش های اطفاء حریق

در زمان حریق، تنها کاری که انجام می‌شود، اقدام به خاموشی آتش است. اما قبل از آن باید شناختی در مورد انواع آتش و منبع حریق اطلاعات کافی را داشته باشیم. تا بهترین روش خاموش کردن آتش را انتخاب کنیم. در این بخش می‌خواهیم انواع روشهای اطفا حریق را به شما عزیزان معرفی کنیم. یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد این است که اگر هر کدوم از عواملی که مثلث آتش را تشکیل می‌دهند، حذف کنیم. امکان خاموش کردن حریق نیز افزایش یافته و راحت تر می‌توان شعله ها را خاموش کرد. در ادامه مطلب با کارشناسان لوله کشی گاز در تهران همراه باشید. تا انواع روش های اطفاء حریق را در اختیارتان قرار دهند.

آتش چیست؟

آتش نتیجه یك واكنش شیمیایی است. كه معمولاً میان اكسیژن اتمسفر و یك نوع سوخت اتفاق می‌افتد. البته تنها احاطه یك ماده سوختنی به وسیله اكسیژن سبب آتش گرفتن آن نمی‌شود. بلكه برای این كه واكنش احتراق اتفاق بیفتد باید ماده سوختنی به حدی گرم شود. كه به دمای احتراق خود برسد. هر گاه سه ضلع مثلث حريق در كنار يكديگر قرار بگيرند. آتش بوجود می آید. هرگاه سه ضلع مثلث كنار یكدیگر قرار بگیرند. مثلث حریق یا مثلث آتش به وجود میآید.

آتش چگونه خاموش می‌شود؟

به بیان کارشناسان لوله کشی گاز در کرج با گرفتن و قطع نمودن یك یا دو ضلع مثلث حریق آتش از بین می‌رود.

انواع آتش و خاموش کننده آن‌ها

  • در حریق‌ های كوچك با خیس و نم دار كردن حوله و یا پتو ضلع اكسیژن مثلث را به روش خفه كردن قطع می‌نماییم.
  • در حریق‌ های جامد درون سوز به روش خنك كردن توسط آب ضلع گرمای مثلث حریق را قطع می‌نماییم.
  • در حریق‌ های گازی به روش قطع كردن و بستن شیر گاز ضلع مواد سوختنی مثلث حریق را قطع می‌نماییم.

روش های اطفاء حریقانواع روش های اطفاء حریق

1.روش خنک کردن

این روش جهت اطفاء حریق جامدات معمولی كه با آب واكنش ندارد. مانند چوب، كاغذ، لاستیك و …. مورد استفاده می‌گردد. و بهترین خاموش كننده كه بدین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد آب است.

از آنجاییكه آتش سوزی مواد جامد درون سوز می باشد (پس از سوختن از خود خاكستر باقی می‌گذارد) باید ماده اطفاء كننده قدرت نفوذ به داخل جامد در حال سوختن را داشته باشد. كه از این نظر آب قابلیت نفوذ خوبی به درون جامدات را دارد باید توجه نمود كه از آب به عنوان ماده اطفاء كننده در حریق‌های ذیل استفاده نگردد:

  • حریق مایعات قابل اشتعال مانند: نفت، بنزین، گازوییل، قیر و روغن
  • حریق‌های مرتبط با برق و الكتریسیته
  • حریق بعضی از مواد شیمیایی مانند: كاربید و فلزات قابل اشتعال از قبیل سدیم و پتاسیم

در كارخانجات معمولا آب پیش بینی شده جهت اطفاء حریق از طریق جعبه‌های آتش نشانی یا همان Fire Box كه در محل‌های مورد نیاز نصب گردیده تامین می‌گردد.

2.روش خفه کردن یا همان قطع هوا

با توجه به اینكه هوا )اكسیژن) یكی از اضلاع تشكیل دهنده مثلث حریق می‌باشد بنابراین با جلوگیری از رسیدن هوااكسیژن (به ماده در حال سوخت، حریق اطفاء خواهد شد. به بیان کارشناسان لوله کشی گاز در صفادشت این روش یکی از مناسب ترین خاموش کننده برای مایعات قابل اشتعال است. كه از كپسول‌های پودر و گاز و در حریق‌های الكتریكی از كپسول‌های 1 CO استفاده می‌گردد. اگر حجم حریق زیاد باشد بایستی جهت اطفاء از ماده‌ای به نام كف (فوم) استفاده كرد.

3.روش جداسازی یا قطع ماده سوختنی

در این روش از خاموش كننده خاصی استفاده نمی‌شود. بلكه اطفاء حریق از طریق جداكردن و دور كردن مواد قابل سوختن از محیط انجام می‌شود. کارشناسان لوله کشی گاز در ملارد با بیان مثالی ساده این روش را برایتان شرخ خواهند داد. فرض کنید یک مخزن یا خطوط لوله مربوط به مایعات قابل اشتعال یا گاز های سمی آتش بگیرید. در این مواقع باید شیر اصلی بسته شود تا سوخت قطع گردد.

خاموش کننده یا کپسول آتش نشانی

خاموش كننده دستی یا همان کپسول آتش نشانی به وسیله‌ای گفته می‌شود. كه برای مبارزه با آتش سوزی طراحی و ساخته شده است. كه از 2 تا 21 كیلو یا لیتر ظرفیت مواد خاموش كننده دارد و توسط یك نفر به راحتی قابل حمل و استفاده است.انواع روش های اطفاء حریق

ضرورت استفاده از انواع خاموش کننده ها

به گفته کارشناسان لوله کشی گاز در فردیس خاموش كردن آتش سوزی در لحظه‌های اولیه شروع آن جهت جلوگیری از صدمات جانی و خسارات مالی اهمیت بسزایی دارد. در صورتی كه بتوان با وسیله‌ای مناسب و در هنگام و زمان مقتضی حریق را اطفاء و از توسعه آن جلوگیری نمود بدیهی است كه اهداف فوق كه همانا جلوگیری از صدمات جانی و خسارات مالی در اثر آتش سوزی است نایل می‌گردد. بدین ترتیب می‌توان از خسارات و زیان‌هایی كه هر ساله طبق آمارهای موجود به اماكن مختلف وارد می‌شود جلوگیری نمود. برای این منظور شركت‌ها و كارخانجات زیادی در اكثر كشورها اقدام به طراحی و ساخت وسایل مبارزه با حریق نموده‌اند. كه یكی از این دستگاه‌ها، وسایلی است كه به طور خاص برای هدف فوق مورد استفاده قرار می‌گیرد. دستگاه‌هایی كه امروزه از آن‌ها خاموش كننده‌های آتش یاد می‌شود و در گذشته كپسول‌های آتش نشانی نامگذاری شده‌اند.

نحوه، محل و استانداردهای نصب جعبه‌های آتش نشانی

می‌بایست كف جعبه آتش نشانی در ارتفاع 120 سانتی متر از كف تمام شده روی دیوار یا درون آن نصب گردد و همینطور می‌بایست در محل‌هایی نصب گردد. كه كاملاً قابل رویت باشد. که مناسب ترین مكان استقرار، مبادی ورودی و خروجی ساختمان است. لازم به ذكر است كه این جعبه‌ها هرگز نباید در فرو رفتگی‌ها و پشت دیوارها نصب گردند. به بیان کارشناسان لوله کشی گاز در صفادشت جعبه‌های آتش نشانی می‌بایست به گونه‌ای نصب گردند. تا قابلیت اطفاء حریق تا شعاع 20 متر را داشته باشند. همچنین نباید فاصله جعبه‌های آتش نشانی از یكدیگر بیش از 30 متر باشد.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

این مطالب را از دست ندهید

بررسی خطرات نصب نادرست دودکشها
بررسی ایمنی آسانسور در برابر آتش سوزی و نکات آن
بررسی مزایا و معایب رادیاتور پنلی و پره ای
بررسی بخاری دیواری گازی
بررسی لوله کشی گاز توکار
بررسی و معرفی سیستم اطفای حریق فوم
گازرسانی در مشکین دشت کرج
گازرسانی در اندیشه
نحوه تمیز کردن شومینه و نکات طلایی آن
جعبه آتش نشانی و انواع آن

دیدگاهتان را بنویسید