دودکش بخاری گازی
زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه
دودکش بخاری گازی
بخاری گازی وسیلهای برای گرم کردن داخل ساختمان یا بیرون از آن میباشد که با گاز طبیعی یا گاز مایع کار میکند. شعله بخاری هوا را به طور موضعی گرم میکند و سپس به وسیله قانون انتقال گرما در هوا، کل هوای اتاق گرم میشود. این نوع سیستم گرمایشی از قطعات و اجزای مختلفی مثل بدنه، کوره، مشعل، دودکش و … درست شده است. که هر یک وظیفهای خاص برای عملکرد دستگاه بر عهده دارند.
دودکش یکی از مهمترین اجزای بخاری گازی است. وسایل گازسوز جهت روشن شدن و سوختن مناسب نیاز به هوا دارند و تنها راه ارتباطی آنها با فضای خارج از ساختمان از طریق دودکش میباشد.
کارشناسان ما در لوله کشی گاز در فردیس آماده ارائه انواع خدمات گازرسانی مطمئن میباشند. در این مقاله سعی داریم به بررسی دودکش بخاری گازی بپردازیم. با ما همراه باشید.
اهمیت نصب صحیح دودکش بخاری گازی
اگرچه این روزها استفاده از پکیجهای گرمایی و سیستمهای حرارت مرکزی زیاد شده است. اما باز هم بسیاری از خانوادهها هنوز برای گرم کردن منزل خود در فصل سرما از بخاریهای گاز سوز استفاده میکنند. اما در صورت عدم رعایت نکات ایمنی، استفاده از این وسایل گاز سوز منجر به مشکلات تنفسی و گازگرفتگی خواهد شد.
نصب صحیح دودکش بخاری از این جهت اهمیت دارد که مانع از نشت گاز مونوکسیدکربن که حاصل سوخت ناقص است، میشود. این گاز بی رنگ و بی بو است و به همین دلیل به سادگی قابل تشخیص نیست. ولی به قدری خطر ناک است که حتی در موارد کم هم میتواند منجر به مرگ شود. در ادامه نکاتی بیان شده است که باید در نصب بخاری و تست دودکش رعایت کنید.
نکات مهم نصب صحیح دود کش بخاری گازی
- دودکش هر وسیله گرمایشی باید مجزا باشد : هر وسیله گاز سوز باید یک دودکش و کلاهک مجزا و استاندارد داشته باشد و هیچ گاه نباید دو وسیله دارای یک دودکش باشند. به این نکته توجه کنید که هرگز دودکش وسایل گازسوز و هواکش (فن) را از یک لوله یا کانال مشترک عبور ندهید.
- مسیر دودکش را بررسی نمایید : قبل از نصب بخاری یا آبگرمکن مسیر دودکش را بررسی کنید و مطمئن شوید مسیر باز است زیرا مسدود شدن دودکش سبب سوخت ناقص وسایل گازسوز شده و گازهای خطرناک و مسموم کننده می کند که استشمام این گازها سبب خفگی و مسمومیت خواهد شد.
- وجود کلاهک الزامی است : دودکش باید کلاهک داشته باشد. کلاهک در منظم سوختن وسیله گازسوز تاثیر گذار است. و اجازه نمی دهد سایر اشیاء و پرندگان وارد دودکش شوند. همچنین از نفوذ باران و برف جلوگیری می کند.
- کلاهک را هر چند وقت یک بار بررسی کنید : شما هر سال و هر چند وقت یکبار باید کلاهک دودکش های وسایل گازسوز را بررسی نمایید. تا اگر کلاهک افتاده باشد، آن را در محل خود نصب کنید. فشردن بیش از اندازه کلاهک سبب تغییر حالت وگرفتگی منافذ خروج گازهای دودکش می شود. پس از فشردن کلاهک جلوگیری نمایید.
- از استحکام اتصال دودکش اطمینان یابید : محل اتصال دودکش به وسایل گازسوز باید محکم باشد پس همواره محل اتصال دودکش به وسایل گازسوز را بازرسی و از استحکام و ثبات آنها مطمئن شوید.
- دقت کنید سر دودکش مسدود نباشد : هنگام ساخت و ساز مراقب باشید راه ورودی دودکش مسدود نشود و مصالح ساختمانی به داخل دودکش ها نریزد.
- دودکش را روی پایه مناسب نصب کنید : برای جلوگیری از کج شدن دودکش ، قسمت عمودی دودکش را روی پایه های مناسب قراردهید تا وزن آن به پایه انتقال یابد. عمودی دودکش روی نماها باید به وسیله بست های مناسب به دیوار محکم شود.
- دقت کنید مکش دودکش به درستی کار کند : برای کنترل مکش دودکش یک کبریت را آتش زده و در مقابل لوله در محل نصب بگیرید. در صورتی که شعله آتش به سمت بالا کشیده شد. مکش دودکش به درستی کار می کند. اما اگر تغییری در شعله ایجاد نشود. شعله به سمت اتاق برگردد. نشان دهنده این است که مکش دودکش به درستی کار نمی کند.
- دودکش را از پنجره به بیرون هدایت نکنید : دودکش وسایل گازسوز را از پنجره به بیرون هدایت نکنید. زیرا این کار شکستن شیشه در اثر حرارت و لق شدن و افتادن دودکش وجود دارد. اگر دودکش را از پنجره به بیرون هدایت می کنید. دودکش باید دارای حداقل یک متر ارتفاع عمودی، از محل خروج از پنجره باشد.
- دودکش های توکار از پشت بام باید فاصله داشته باشد : انتهای دودکش های توکار باید از سطح پشت بام یک متر بالاتر باشد.
- از نصب زانوی اضافی اجتناب کنید : در مسیر دودکش زانوی اضافی نصب نکنید زیرا زانو کارآیی دودکش را کاهش می دهد.
- برای دودکش از لوله های پلاستیکی استفاده نکنید.
- جنس دودکش شما باید گالوانیزه باشد : جنس دودکش باید از ورق های ضد زنگ (گالوانیزه) و به نسبت ضخیم باشد. به علت نبود امکان آب بندی در ابتدا و انتها از دودکش های آکاردئونی آلومینیومی استفاده نکنید.
- دودکش را درحیاط خلوت های رو بسته نصب نکنید : درحیاط خلوت های رو بسته دودکش نصب نکنید. داکت دودکش ها باید خروجی از بالا و پایین به هوای آزاد داشته باشد و به هیچ وجه هیچ گاه بالای داکت مسدود نشود.
- قطر لوله فلزی باید یکسان باشد : قطر لوله فلزی باید هنگام عبور دودکش از داخل دیوار و تقاطع آن یکسان باشد . برای شومینه از دودکش به قطر 15 سانتی متر استفاده کنید زیرا امکان پس زدن گازهای حاصل از احتراق وجود دارد .
- عبور دودکش از فضای داخل سقف کاذب ممنوع : به دلیل امکان پوسیدگی و نشت گاز مونواکسیدکربن عبور دودکش از داخل سقف کاذب و به خصوص حمام خطرناک است.
نکات ایمنی نصب دودکش بخاری گازی
- دودکش باید مجهز به بست نگه دارنده باشد و در محل خود محکم شود.
- از وسایل گرمایشی بدون دودکش استفاده نکنید.
- در اتاقی که هوا در آن جریان ندارد، آبگرمکن گازی نصب نکنید. زیرا سبب کمبود اکسیژن و ایجاد خفگی می شود.
- در موقع کارکرد آبگرمکن گازی و حمام کردن بازشوی نزدیک را کمی باز بگذارید تا هوا به خوبی به آن برسد .
- در حمام هیچ گونه وسیله گازسوز نصب نکنید.
- پس از جمع آوری بخاری انتهای شیر را با درپوش مسدود کنید.
- وجود روزنه های زیر درها سبب رسیدن هوای کافی برای سوختن گاز به بخاری گاز سوز میشود.
- اگر هوای کافی به بخاری نرسد ، بخاری با شعله آبی نمی سوزد و به طور ناقص خواهد سوخت.
- مطمئن شوید که لوله بخاری محکم و بدون هیچ درزی به محل اتصال و به یکدیگر نصب شده است.
- بهتر است وسایل گازسوز نصب نموده اید به منظور افزایش ضریب ایمنی از سنسورهای هشدار دهنده گاز CO استفاده نمایید.
کارشناسان گازرسان علاوه بر نصب لوله در محیط های جدید و لوله کشی گاز در ملارد در تعمیر و رفع نشتی گاز نیز آموزش دیده و در رفع آن مهارت لازم را دارند.
این مطالب را از دست ندهید
آشنایی با گاز طبیعی و انواع گازها
هر آنچه باید درباره شیر آتش نشانی بدانید
هر آنچه که باید درباره تفاوت بخاری و رادیاتور بدانید
انواع لوله گازی
کاربردی ترین شیرآلات صنعتی ولو
بررسی و معرفی سیستم اطفای حریق پودری آیروسل
بررسی و معرفی پوشش ضد حریق ساختمان
همه چیز درباره تجهیزات شهری و صنعتی گازرسانی
بررسی نکات پیشگیری از آتشسوزی بخاری گازی